Нови светилища на древните траки са поредните бисери  в огърлицата

...
Нови светилища на древните траки са поредните бисери  в огърлицата
Коментари Харесай

Разплитат загадка на траките, заключена в Кораба край Розо...

Нови светилища на античните траки са следващите бисери  в огърлицата от скално изсечени и мегалитни монументи на античните траки на територията на община Брезово, които откриват през последните дни проф. Вaлерия Фол, откриватели и краеведи от района. Само в границите на два обхода те откриха и описаха скалните обекти „ Лицето “ и „ Пещерата на отдадените „ Корабът “, които са част от мегалитните структури в Средна гора. В древността мегалитните светилища и уреди са правили територията на днешните  села Розовец, Свежен, Бабек, Златосел и град Брезово свещени.

В екипа работят краеведите Гънчо Прасков, Радню Шопов и Станка Матева, както и представители на Общинската администрация в Брезово, възпитаници от ЦОП -  Брезово, възпитаници от  Карлово и господин Димитър Нанков. По време на проучвателната активност проф. Валерия Фол  изнесе лекция за мегалитните структури в региона и античните обреди, осъществявани край тях, оповестиха участници в експедицията.



След скалата “Лицето “, за която се счита, че е била античен олтар, екипът от откриватели отпред с проф. Валерия Фол разказа още един обект, който локалното население назовава „ Корабът “. Според проф. Фол  неговото изследване е  на път да обясни доста елементи от духовния живот на траките, живели в региона на Сърнена Средна гора. Кръстихме обекта, който е в землището на с. Розовец, „ Пещерата на отдадените “Корабът ”. Местните хора оприличават една от извисяващите се грунтови скали на мачта на транспортен съд, разяснява известния академик.

Според проф. Фол от грунтовите скали и сложена върху тях канара е завършено голямо сакрално пространство, наподобяващо пещера с дълбочина към 14 метра и височина към 3-3.5 метра. Ясно се вижда, че входът е на югозапад. Задната стена е била завършена от огромни скални парчета, които в този момент са паднали, заради което структурата наподобява на кулоар, завършен от скали и затрупан с големи каменни блокове.

Това гигантско мегалитно оборудване е на няколко километра от оборудването “Слънчевата врата ”.  За нея е може да се допусна с доста огромна възможност,  че в миналото там е изпълнявана всеобща мистериална посветителна обредност навън, т.е. взели участие са и мъже, и дами, аристократи и елементарни хора.

Днешният обект, който нарекохме „ Пещерата на отдадените „ Корабът “ в действителност имитира пещера. Казваме " имитира ",  тъй като в региона няма естествени пещери. Може да се допусна, че в  тази " пещера "  ограничен кръг мъже аристократи са изживявали алегорично отиване в Отвъдното, с цел да получат познание и да се родят алегорично, към този момент знаещи тайните за сътворението на света, разяснява още проф. Фол.

Затова и входът е на запад, защото античните свързват тази посока с Отвъдния свят, тъй като там залязва слънцето, с цел да се роди още веднъж на идващия ден от изток. Според професор Фол, концепцията на пещерата е била “символично умираш незнаещ и се раждаш още веднъж образован ”.

Експедицията в региона на Розовец в Средна гора ще продължи и в идващите дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР